Alle begin is moeilijk, en waar je ook mee begint, je zult niet ineens goed zijn en foutloos spelen. Net zoals je moet trainen voor voetbal om profspeler te worden in plaats van alle wedstrijden bekijken van je favoriete club, zo moet je ook oefenen met dammen in plaats van observeren van anderen doen. Oefenen, fouten maken en je eigen spel ontwikkelen is essentieel wanneer je mee wilt kunnen spelen met de grootmeesters van de sport. Ons nieuwste clublid Dik Kuiper weet dit als geen ander. Hij heeft het initiatief genomen wat handige bronnen te verzamelen waarbij je kunt leren dammen, waarbij je kunt spelen en oefenen.
Om de basisprincipes te leren zijn hier twee makkelijk te volgen video's. De eerste legt het spel uit, de tweede gaat in op het combineren:
De basisregels
Combineren
Omdat goed leren dammen een kwestie is van oefenen, oefenen en oefenen, zijn hier wat links voor damprogramma's voor op de computer, of sites om tegen anderen te spelen:
Dragon Draughts
KNDB Damserver
Veel combinaties zijn diep en vereisen een aantal vooruitgekeken zetten. De grootmeesters zien dit sneller dan een beginnende dammer, maar een beginnende dammer kan een hoop leren van het zien van zetten. Door te zien hoe een stand wordt opgebouwd, en te zien waar zwakke plekken zitten in de stand van een tegenstander, geeft dat je een manier om te spelen. Hieronder een link van een van grootmeesters van Nederland, Ton Sijbrands.
Wedstrijd van Sijbrands