Update februari
Het is de laatste tijd wat stiller geweest op onze site. Voor een groot deel is dat terug te brengen naar de huidige pandemie. Wij hopen dat iedereen door deze lastige tijd komt. Als club hebben wij natuurlijk niet alleen te maken met Corona doordat wij niet mogen spelen, maar ieder lid ervaart de gevolgen ook op persoonlijk vlak. De een kan niet naar het werk, de ander heeft een dierbare die het virus intussen zelf heeft opgelopen. De bittere troost dat wij niet de enige zijn helpt natuurlijk niets.
Intussen proberen we er maar het beste van te maken. Elke maandagavond organiseert Ton Sprangers op lidraughts.com een clubavond, waarbij iedereen welkom is om aan te schuiven. Dit helpt ons bezig te blijven, en vooral iets te hebben om naar uit te kijken in de tijd van gesloten scholen, terrassen, sportzalen en meer. Voelt u zich ook vrij om aan te schuiven op maandagavond.
Rest ons nu om u het beste te wensen. Wij weten zeker dat we onze damvrienden weer eens tegenover ons zullen treffen, al lijkt dat langer te duren dan eenieder had durven denken.


Update november
Het is alweer een lange tijd geleden dat wij als club nieuws naar buiten hebben gebracht. Vanwege de aanhoudende Corona-crises is en blijft het lastig om af te spreken met onze damvrienden binnen, maar vooral ook buiten de club.
Momenteel spelen wij niet in ons clubgebouw vanwege het sluiten van de horeca. Wel is er elke maandagavond om 20.00 uur een online toernooi waar leden van onze club en enthousiastelingen van buiten de club aan deel kunnen en mogen nemen. De partijen zijn 5 minuten + 5 seconden, zodat je meerdere kleine partijtjes op een avond kunt spelen en het spel online een beetje gaande blijft. Tot nu toe is dat zeer goed gegaan en ook zeer leuk gebleken. Voel je vrij om aan te schuiven op lidraughts.org.
Voor nu blijven onze activiteiten gematigd. Blijf afstand houden tot elkaar, houd je aan de maatregelen en hopelijk kunnen wij binnen de kortste keren weer een potje aan een echt bord spelen.


Begin damseisoen 2020-2021
Als wij één ding hebben geleerd in het damseisoen 2020-2021, dan is dat wel dat niets zeker is. In een oogopslag kan alles veranderen. Komt er een tweede lockdown? Rukt het virus weer op voordat er een vaccin is? Het spreekt voor zich dat wij als damvereniging hier geen antwoorden op hebben en slechts kunnen gissen naar hoe de komende maanden er uit zullen zien.
Toch staat het begin van het nieuwe damseisoen voor de deur. Ondanks dat het lastig is om goede beslissingen te nemen in deze tijd, zullen wij toch gaan starten met het nieuwe seisoen. De eerste clubavond zal dan maandag 24 augustus zijn. Echter, als wij willen blijven genieten van onze damhobby, dan zullen wij dat op verantwoorde wijze moeten doen. Daarom vragen wij eenieder om met (lichte) klachten thuis te blijven, binnen het clublokaal een goede afstand te houden tot elkaar en elkaar even geen handen te geven bij aanvang en afsluiting van de partij. Het lijkt overbodig om dit nu nog te moeten zeggen, immers, deze maatregelen gelden al enige tijd op allerlei publieke gelegenheden. Echter vinden wij het als club uiterst belangrijk om er alles aan te doen om onze hobby te kunnen beoefenen met gezonde clubgenoten en vrienden. Dat is natuurlijk een gedeelde verantwoordelijkheid.


29 juni -- Online toernooi en afsluiting seisoen

Veel clubs hebben tijdens de Coronacrisis hun heil gezocht achter online damborden. Enkele van onze leden deden hetzelfde. Bij wijze van afsluiting van dit vreemde damseisoen hebben de leden van D.A.M. Dongen een kleine sneldamcompetitie gehouden op de site playok.com. Dit leverde een aantal mooie partijen op. De eindstand, waarbij winst slechts één punt opleverde, een remise een half punt opleverde en een verloren partij geen enkel punt, was als volgt: Peter Moonen, Ton Sprangers en Nick van 't Westeinde hadden beide vier punten. Koen volgde hen op een vierde plek met 3,5 punt. Jeugdspeler Alex wist maar liefst drie punten te halen, wat een heel punt meer is dan Simon die op de gedeelde zesde plek eindigde met twee punten, samen met Mirte, eveneens een jeugdspeler. Sluiter van de lijst was Yuri, die toch een punt heeft bemachtigt.
Ondanks dat het online dammen prima verliep, is het natuurlijk wel iets heel anders dan 'live' dammen. Hopelijk kunnen wij als leden van D.A.M. Dongen elkaar volgend damseisoen weer in levende lijven zien, maar natuurlijk is dit nog onzeker. De zomerstof duurt bijna twee maanden, en zoals wij allemaal hebben geleerd de afgelopen periode, kan in twee maanden veel gebeuren. Wij wensen iedereen een fijne zomer toe ondanks de epidemie die op het moment heerst. Blijf gezond en denk aan elkaar, alleen dan zijn wij er zeker van elkaar volgend seisoen nogmaals te treffen.


19 juni -- Nalseep van de Corona

Inmiddels zijn er alweer een ruime drie maanden geleden dat wij besloten de clubavond af te zeggen vanwege het opkomende Corono-virus. Niemand had op dat punt verwacht dat op dat moment de laatste clubbijeenkomst van het seisoen zou hebben plaatsgevonden. Achteraf hebben wij de bevestiging dat het de juiste keuze was, maar leuk is het natuurlijk niet.
In de maanden die inmiddels voorbij zijn gegaan, hebben sommigen hun heil gevonden bij het online dammen. Er zijn een aantal mooie sites die liefhebbers van deze mooie denksport toestaan tóch een potje met elkaar te schuiven, maar het voelt toch anders. En helaas zijn er ook, die om diverse redenen het damspel even links hebben laten liggen. Deze tijden vragen veel van iedereen en het is dan ook goed te begrijpen dat dammen niet ieders prioriteit heeft.
Hoe de situatie voor u ook is: wij van D.A.M. Dongen wensen u het beste. Blijf u houden aan de maatregelen, heb geduld en denk aan elkaar. Hopelijk als wij dit allemaal doen, kunnen wij elkaar volgend seisoen in goede gezondheid weer aan tafel treffen, genietend van een mooi potje dammen.


17 maart -- Corona

Het zal menigeen niet ontgaan zijn dat Nederland op het moment in de ban is van het Corona-virus. Het virus verspreidt zich snel, en er zijn diverse kwetsbare groepen die in het bijzonder voorzichtig moeten zijn. Als club kunnen en willen wij het risico niet lopen, dat dit virus onze leden en hun naasten beïnvloedt. Daarom dat de speelavond van maandag 16 maart voor onze leden al was afgezegd. Wij hebben besloten om ook zeker de speelavond van maandag 30 maart over te slaan. Hierna zal het bestuur kijken wat de ontwikkelingen in het land zijn en daarop beslissen of het verantwoord is om weer te spelen of dat de situatie er om vraagt om nog even voorzichtig te zijn.
Wij hopen op ieders begrip voor deze situatie. Het is vervelend, maar nodig. Houdt de site in de gaten voor eventuele updates. Volg verder de adviezen die worden gegeven op, om de situatie rondom het virus voor iedereen, en vooral voor uw naasten, veilig te houden.


17 februari 2020 -- Rompa Leder/D.A.M. wint van EAD Asten

Rompa Leder/D.A.M. - EAD Asten 6-2
Ton Sprangers - Martien Madou 2-0 (1)
Jan Norbart - Herman Clevis 1-1 (3)
Simon Rompa - Hans Greveraars 1-1 (4)
Nick van 't Westeinde - Piet van Rens 2-0 (2)13 januari 2020 -- Rompa Leder/D.A.M. wint van RDS Sint Oedenrode 2

Rompa Leder/D.A.M. - RDS Sint Oedenrode 2 8-0
Jan Norbart - Walter Beekmans 2-0 (2)
Ton Sprangers - Mies van Berlo 2-0 (4)
Simon Rompa - Piet van Erp 2-0 (3)
Nick van 't Westeinde - Jan Vervoort 2-0 (1)Kerstdammen 2019 23 december 2019 -- Kerstdammen 2019

De afgelopen jaren hebben artikelen met een vergelijkbaar onderwerp zichzelf er steeds voor verleend, om te beginnen met een omschrijving over gezelligheid, de kou buiten en een aantal enthousiaste damliefhebbers. Ondanks dat de temperaturen deze winter bovengemiddeld hoog liggen, vervullen wij de andere twee genoemde cliché's. Onder het genot van drankjes en hapjes verzorgd door café De Salander, hebben de leden van Rompa Leder/D.A.M. een onwijs gezellige damavond gehad.
Het traditionele kersttoernooi, waarbij een zes- of zevental sneldamwedstrijden worden gespeeld, werd dit jaar bijgezeten niet alleen door de leden van de club, maar ook door enkele oudleden. Casper en Yuri Derks schoven voor het eerst in lange tijd weer aan om de oudere generatie te laten zien dat de jeugd nog steeds de toekomst heeft. Hun vader, Robbert Derks, schoof net als het voorgaande jaar ook aan om te laten zien waar het talent van Casper en Yuri vandaan komt. Ook Dik Kuiper en Sjors van 't Westeinde (geen onbekende gezichten) hadden besloten een paar partijtjes mee te spelen, met een fijn samenzijn tot gevolg.
Dit jaar werd het toernooi gewonnen door Yuri. De jongste van allen verloor geen enkele partij. Slechts twee remises schaadden zijn score: een gelijkspel tegen Simon Rompa en Peter Moonen. Hiermee laat Yuri wederom zien, dat wij senioren behoorlijk wat te vrezen hebben voor dit opkomend talent, waar wij uiteraad trots op zijn.
Voor een totaaloverzicht van de avond kunt u hier terecht. Wij, de leden van damclub Rompa Leder/D.A.M. wensen u fijne en gezellige feestdagen en een goed en gezond 2020.


25 november 2019 -- Rompa Leder/D.A.M. wint van De Schijf

Rompa Leder/D.A.M. - De Schijf 5-3
Jan Norbart - Dennis van der Ploeg 1-1 (4)
Koen van Zon - John Abelshausen 2-0 (3)
Simon Rompa - Harrie Roodenburg 2-0 (1)
Nick van 't Westeinde - Fre Vanderfeesten 0-2 (2)30 oktober 2019 -- Rompa Leder/D.A.M. wint van RDS Sint-Oedenrode 3

Rompa Leder/D.A.M. - RDS Sint-Oedenrode 3 7-1
Rob Lugten - Martien van Berkel 2-0 (3)
Ton Sprangers - Piet van Erp 1-1 (4)
Simon Rompa - Friso van Zutphen 2-0 (2)
Nick van 't Westeinde - Jan Vervoort 2-0 (1)11 oktober 2019 -- Rompa Leder/D.A.M. wint van Dammend Tilburg 2

Vrijdag 11 oktober speelde Rompa Leder haar eerste wedstrijd in de Brabantse clubcompetitie. De lat lag hoog, want vorig seizoen won de Dongense club dit Brabantse kampioenschap. Gelukkig mag het resultaat er zijn: winst met 6-2 in een uitwedstrijd tegen Tilburg!

Rompa Leder/D.A.M. - Dammend Tilburg 2 6-2
Ton Sprangers - Wil Maas 0-2 (2)
Simon Rompa - Herman Lambert 2-0 (4)
Nick van 't Westeinde - Piet Jonkers 2-0 (3)
Koen van Zon - Peter van Poppel 2-0 (1)

Koen van Zon was snel klaar met zijn partij. Door een blunder van zijn tegenstander in het begin wist Koen twee schijven winst te pakken. De rest van het spel heeft hij defensief kunnen spelen en met zijn numerieke voorsprong een overmacht uit kunnen oefenen. Toen hij later in het spel op vernuftige wijze een derde schijf winst wist te nemen, waren de eerste twee punten voor Dongen verzekerd.
Ton Sprangers speelde op het eerste bord een heel andere partij. Zijn tegenstander had een voorpost op de linkerflank en Ton kon deze dreiging niet op tijd intomen. Hierdoor wist zijn tegenstander een constante druk uit te oefenen waar de opstelling van Ton helaas niet tegen kon. Toen de partij eindigde was het 2-0.
Op bord drie ging Nick van 't Westeinde gelijk op tegen de Tilburgse Piet Jonkers. Niemand wist een échte voorsprong te krijgen in de partij, noch in aantal schijven, noch qua opbouw. Echter, aan het einde van het middenspel, wist Nick een slimme ruil naar voren te maken. Hij dreigde op twee verschillende manier een schijf winst te maken. Piet kon niet tijdig beide dreigingen af te breken en Nick kwam voor. Deze voorsprong heeft uiteindelijk tot de winst geleid, al bleef het opletten.
Simon moest dus minstens remise spelen om de winst voor Dongen binnen te halen. Hij bleef kalm en rekende alle scenario's steeds door. Het eindspel was verrassend in de zin dat het publiek het niet altijd eens was met de zetkeuze van beide kanten. De partij leek steeds remise te worden, maar Herman Lambert uit het Tilburgse team maakte een grote fout en Simon strafte dit meteen af. De winst voor Dongen was binnen.Rob Lugten kampioen Open Dongense 2019 17 september 2019 -- Rob Lugten kampioen Open Dongense 2019

Maandag 16 september vonden ronde drie en vier van het Open Dongense Damtoernooi plaats en daarmee tevens de afsluiting van deze editie. Voortbordurend op de uitslagen van vorige week speelden de deelnemers de twee ronden die de uiteindelijke vormgeving van het klassement zouden bepalen.
Rob Lugten nam in de eerste twee ronden al een koppositie door als enige beide partijen te winnen, gevolgd door Ton Sprangers en Wim Stubbe. Doordat Rob en Wim in ronde drie gelijk te speelden, lagen alle kansen nog open voor Rob, Wim en Ton. Ton werd gepaard tegen Rob in de finale, en Wim speelde tegen Koen. Bij winst zou Ton of Rob meteen kampioen zijn. Bij gelijk spel zou gekeken moeten worden naar weerstand. Ook was het zo dat bij gelijk spel Wim nog een kans maakte, want zou deze winnen van Koen, dan stonden alle drie de heren op 6 punten. Een hoop rekenwerk dus, en eigenlijk was voor alle drie niet te bepalen hoe de eindstand zou worden zonder de partij gewoon te spelen.
Wim wist van Koen te winnen doordat Koen een vangstelling over het hoofd zag. Ton en Rob gingen redelijk gelijk op en in een ingewikkeld eindspel liet Ton de winst aan zich voorbij gaan. Hij zag een ingewikkelde vijfslag niet en maakte het spel remise. Kijkend naar weerstand kwam toch Rob als kampioen naar voren.
Voor het totale overzicht van het Open Dongense kunt u hier terecht. Wij danken u voor het volgen van deze editie van het Open Dongense.


10 september 2019 -- Eerste ronde Open Dongense

Een oud begrip is dit seizoen nieuw leven in geblazen: het Open Dongense kampioenschap. Dit toernooi, waarbij eenieder zich vrij mag aanmelden, heeft als doel het spelen van diverse partijen tegen verschillende tegenspelers, het enthousiasmeren van geïnteresserden in het damspel en het aanmoedigen van contact met damvrienden buiten onze club. In plaats van één partij op de avond worden er twee gespeeld, waarbij spelers 20 minuten begintijd en 10 seconden per zet krijgen.
De eerste speelavond was er een met goede partijen. Iedereen heeft kunnen laten zien wat hij in huis heeft en ondanks de verminderde denktijd, heeft iedereen goed doordachte zetten kunnen doen. Dit maakte het dat veel partijen nog eens werden nagespeeld om te zoeken naar alternatieven in het eindspel, of dat een spannende ontknoping door reeds uitgespeelde dammers werd gevolgd.
Na de eerste twee rondes staat Rob Lugten bovenaan, met vier punten. Hij is de enige die beide partijen wist te winnen, waar de rest veelal een remise heeft gehad op de avond. Verschillen in het klassement zijn slechts miniem, dus er kan van alles gebeuren in de volgende rondes.
Klik hier voor het klassement van het Open Dongense. Kom ook zeker volgende week nog terug om de nieuwe ontwikkelingen mee te krijgen. Niet meegespeeld met de eerste twee rondes, maar wel zin om te volgende mee te spelen? Kom dan zeker langs!


... 19 augustus 2019 -- Opening Seizoen

Het nieuwe seizoen is weer begonnen! Omdat menigeen weer naar zijn of haar werk moet, wordt het ook weer tijd om gezellige damavonden in te plannen ter ontspanning.
De eerste clubavond wordt er nooit gelijk begonnen met de nieuwe onderlinge competitie. Dit seizoen werd besloten een sneldamtoernooi te houden. Met vijf minuten begintijd, en drie seconden per zet extra, wist iedereen elke andere aanwezige deze avond te treffen. Dit toernooitje werd gewonnen door Bas 't Hoen, die zijn hoofd met de beperkte tijd koel wist te houden en de vaak toch wel lastige eindspellen kon doorrekenen. Proficiat!
Maandag 26 augustus wordt er weer begonnen met de onderlinge competitie. Tevens staat binnenkort het Open Dongens Kampioenschap op de planning.


... 24 juni 2019 -- Seizoenseinde

Na een heel seizoen dammen is het einde van het seizoen genaderd. Bij het seizoenseinde heeft Rompa Leder/D.A.M. traditiegetrouw een algemene ledenvergadering, waarbij ieder lid inzage krijgt in wat er speelt in de club, waarbij terug, maar ook vooruit wordt gekeken en waarbij de kampioenen bekend worden gemaakt. Echter... er was in de A-poule nog geen kampioen te benoemen!
Twee van onze leden, Rob Lugten en Frans Smolders, wedijverden nog om de titel van clubkampioen 2018-2019. Frans had al zijn partijen al gespeeld en stond bovenaan met evenveel punten als Rob, die één wedstrijd nog moest spelen, namelijk tegen Theo Blijlevens voor de onderlinge competitie. Deze wedstrijd is gespeeld alvorens de vergadering begon, met winst voor Rob.
Dit heeft als gevolgd dat Rob Lugten kampioen is geworden in het seizoen 2018-2019! Gefeliciteerd! In de B-poule is dit Theo Blijlevens geworden, die nog niet al zijn wedstrijden gespeeld had, maar al wel voldoende punten had om van een zege verzekerd te zijn. In de Keizercompetitie is Ton Sprangers kampioen geworden, met een tweede plek voor Jan Norbart die slechts een enkele keer langs is geweest. De Dré van Hooijdonk-bokaal, die vorig seizoen is geintroduceert, is dit jaar naar Wim Stubbe gegaan.
Het huidige seizoen is dus ten einde. Voor een compleet overzicht van het klassement kunt u in onze toernooibase terecht, of klikt u hier. Volgend seizoen kunt u op deze site ook weer de competitie wekelijks volgen. De leden van Rompa Leder/D.A.M. wensen u een fijne zomer, en hopelijk tot volgend seizoen. Het seizoen 2019-2020 start op 19 augustus 2019.


9 mei 2019 -- Finale Brabantcup

Donderdag 9 mei stond het team van Rompa Leder/D.A.M. voor het eerst sinds haar bestaan, in de finale van de Brabantcup. De dammers wisten dat zij het zwaar zouden krijgen maar waren vastbesloten te laten zien uit welk hout zij gesneden zijn. Dik Kuiper, Simon Rompa, Ton Sprangers en Nick van 't Westeinde trokken naar Tilburg om de eer van de Dongense damclub te verdedigen.
De eerste ronde speelde Dongen tegen Heijmans Excelsior 1, een geducht en sterk team. Rompa Leder verloor met 0-8...
De tweede ronde speelde Dongen tegen Dammend Tilburg 1, een team dat net zo min onderschat mag worden. Rompa Leder verloor met 0-8...
Het Dongense team ging de derde ronde, tegen Dammend Tilburg 2, in zonder punten. De verwachting was er niet dat Rompa Leder zou winnen, maar minstens één bordpunt moest te behalen zijn. In de derde en laatste ronde verloor Ton, verloor Dik, verloor Simon... en Nick won! Hij wist een dam te behalen tegen zijn tegenstander en ondanks meerdere pogingen van zijn opponent om door te breken, wist Nick hem op afstand te houden.
Trots dat wij in de finale van de Brabantcup mochten spelen trok het Dongense team naar huis. Het behalen van de finale is al knap, en zullen wij volgend jaar zeker weer proberen. En wie weet... misschien halen wij dan drie bordpunten.


15 april 2019 -- Rob Lugten Paashaas 2019

Een gezellige avond sneldammen stond op de agenda, speciaal voor het naderende Paasfeest. Helaas kon Frans Smolders er niet bij zijn om zijn titel te verdedigen, maar dat opende de mogelijkheid voor eenieder om de nieuwe Paashaas van Rompa Leder/D.A.M. te worden.
De gebruikelijke groep fanatieke senioren, vergezeld door Casper en Yuri Derks van de jeugd streden om de felbegeerde wisselbokaal. Na drie rondes stond Simon bovenaan, met 5 punten uit 3 partijen. Echter verloor hij van Rob, waardoor na ronde 4 er twee dammers bovenaan stonden: Koen en Rob. Koen kon de vijfde partij niet winnen van Nick, en het werd remise. Rob won zijn partij echter wel en is daardoor kampioen geworden. Rob Lugten is dan ook de nieuwe Paashaas van Rompa Leder/D.A.M.


11 april 2019 -- Rompa Leder/D.A.M. wint Brabantse Competitie

Dat de leden van Rompa Leder/D.A.M. een beetje kunnen dammen, dat is menig Brabantse damclub intussen duidelijk geworden. Nadat de Dongense damclub op donderdag 4 april voor het eerst in haar bestaan de finale van de Brabant Cup heeft weten te bereiken en Yuri Derks zich voor het NK Jeugddammen heeft gekwalificeerd, heeft de club ook het Brabantse Teamtoernooi gewonnen!
Met een sterke start dit seizoen door het viertal bestaande uit Rob Lugten, Ton Sprangers, Nick van 't Westeinde en teamcaptain Simon Rompa, leek de club onverslaanbaar. Echter kwamen daar rond februari twee verloren wedstrijden bij, en Rompa Leder moest plaats maken voor RDS 2. Het klassement had op donderdag 11 april, toen de laatste ronde gespeeld werd, een duidelijke boodschap. Dongen moest winnen van Dammend Tilburg om kampioen te worden. Nick nam op bord vier plaats tegen Peter van Poppel, Simon op bord drie tegen Piet Jongers, Ton op bord twee tegen Nanrinderi Nanhoe, en Rob speelde op bord een tegen Wil Maas.
Als eerste was de wedstrijd van Rob geëindigd. Rob gaf op zeer onhandige wijze twee schijven weg, en wist dit niet meer goed te maken. Hij probeerde alles uit de partij te halen, maar zelfs van een remise mocht geen sprake meer zijn. Simon had het tegengestelde: hij wist juist snel een schijf te winnen. Zijn opponent speelde echter stug door en maakte het Simon nog lastig om de partij duidelijk uit te krijgen. Maar Simon speelde sterk en voorzichtig, en liet zijn tegenstander geen terrein winnen.
Nick speelde een spel dat gelijk opging, maar wist een zetje in zijn stand tegen Peter te krijgen doordat Peter een onhandige voorpost nam. Met een 2-om-3 naar dam kreeg Nick de voorsprong, en de uitslag was duidelijk toen Peter de dam afnam en hierbij een achterstand van maar liefst vier schijven kreeg. Met deze winst op zijn naam is Nick topscoorder geworden van Brabant, met evenveel punten als Herman Clevis met wie hij de eerste plaats deelt. Ton en Nanrinderi speelden en interessant spel, waar Ton nu minstens remise uit moest halen om kampioen te worden. In een eindspel dat ook ogenschijnlijk remise was, wist Ton zijn dam op dusdanige wijze te manoeuvreren, dat hij zelfs winst kon behalen: Dongen werd kampioen.


4 april 2019 -- Rompa Leder/D.A.M. haalt finale Brabant Cup

Twee avonden speelde het team van Rompa Leder voor de Brabant Cup. De eerste avond werd het team gerepresenteerd door Simon Rompa, Ton Sprangers, Koen van Zon en Peter van Zon. Deze speelden goed genoeg om door te kunnen en met een gunstige loting speelden Simon Rompa, Ton Sprangers, Wim Stubbe en Nick van 't Westeinde voor een plek in de finale... En deze is behaald!
Een historische damavond, want nog nooit sinds haar bestaan heeft Rompa Leder/D.A.M. de finale van de Brabant Cup weten te bereiken. De finale zal gespeeld worden op donderdag 9 mei in Tilburg, in cafe Wandelbos. De finale zal gaan tussen de clubs Rompa Leder/D.A.M., Dammend Tilburg 1 en 2, en Heijmans Excelsior 1.


25 februari 2019 -- Rompa Leder/D.A.M. wint van De Variant

De Variant - Rompa Leder/D.A.M. 2-6-
Jan Kerkhofs - Ton Sprangers 1-1 (4)
Johan Konings - Rob Lugten 1-1 (3)
Ad Vervoort Sr. - Simon Rompa 0-2 (1)
Marco Mies - Nick van 't Westeinde 0-2 (2)15 januari 2019 -- Rompa Leder/D.A.M. verliest van RDS 2

Rompa Leder/D.A.M. - RDS 2 3-5
Rob Lugten - Martien van Erp 0-2 (3)
Simon Rompa - Mies van Berlo 1-1 (4)
Nick van 't Westeinde - Walter Beekmans 1-1 (1)
Ton Sprangers - Piet van Erp 1-1 (2)15 januari 2019 -- Rompa Leder/D.A.M. verliest van De Schijf Roosendaal

De Schijf Roosendaal - Rompa Leder/D.A.M. 5-3
Dennis van der Ploeg - Rob Lugten 0-2 (3)
John Abelshausen - Ton Sprangers 2-0 (1)
Fré Vanderfeesten - Simon Rompa 2-0 (2)
Harrie Roodenburg - Nick van 't Westeinde 1-1(4)26 november 2018 -- Rompa Leder wint van Heijmans Excelsior 3

Rompa leder D.A.M. - Heijmans Excelsior 3 5-3
Rob Lugten - Jan van Bergen 1-1 (2)
Ton Sprangers - Arnold Beset 1-1 (3)
Nick van 't Westeinde - Frans Engels 2-0 (1)
Simon Rompa - Johan Alidarso 1-1 (4)2 november 2018 -- Rompa Leder wint van EAD Asten

EAD Asten - Rompa Leder D.A.M. 2-6
Herman Clevis - Ton Sprangers 2-0 (3)
Hans Greveraars - Nick van 't Westeinde 0-2 (4)
Martien Madou - Simon Rompa 0-2 (2)
Riny van Oosterwijk - Bas 't Hoen 0-2 (1)22 oktober 2018 -- Rompa Leder wint van RDS 3

RDS 3 - Rompa Leder D.A.M. 1-7
Piet Gabriels - Nick van 't Westeinde 1-1 (3)
Friso van Zutphen - Rob Lugten 0-2 (2)
Harm van der Veen - Ton Sprangers 0-2 (1)
Jan Vervoort - Simon Rompa 0-2 (4)20 oktober 2018 -- 3e en 4e ronde Brabantse Kampioenschappen

Zaterdag 20 oktober speelden verschillende Brabantse dammers voor het Brabantse kampioenschap. Hierbij waren ook vele jonge dammers aanwezig, die hun talenten maar weer lieten zien. Rompa Leder/D.A.M. verzorgt het gehele kampioenschap door een ruimte in het gerenoveerde Cammeleur beschikbaar te stellen. Het nieuwe gebouw was dan ook een thuishaven voor de damfanatiekelingen dit weekend.
Onze Dongense club wordt op dit kampioenschap vertegenwoordigd door Ton Sprangers en Simon Rompa. Ton speelde de 3e ronde tegen Jules Martens remise, terwijl Simon ook remise pakte tegen Tanya-Marie Cnossen. In de 4e ronde ging het de beide heren wat minder af: Ton verloor van Frank Swagemakers en Simon van Jan van der Hooff.15 oktober 2018 -- Rompa Leder wint van DOG Uden

Rompa Leder D.A.M. - DOG Uden 8-0
Rob Lugten - Johan Rijnen 2-0 (3)
Nick van 't Westeinde - Jeffrey Pals 2-0 (1)
Simon Rompa - Henk van der Heijden (2)
Bas 't Hoen - Bert van Lieshout (4)20 augustus 2018 -- Rompa Leder D.A.M. start seizoen

Maandag 20 augustus startten wij het nieuwe seizoen. Dit jaar begonnen wij met een sneldamtoernooi. Op deze manier zie je meerdere clubgenoten en kun je dus meerdere praatjes houden. Er werden vijf rondes gespeeld en het toernooi werd gewonnen door clubkampioen Frans Smolders. Een mooi begin voor hem, maar kan hij dit jaar zijn titel vasthouden? Volg ons ook dit jaar weer om er achter te komen. Wij hebben er zin in en hopelijk u ook.


19 juni 2018 -- Bijna einde seizoen

Bestuur De laatste wedstrijden zijn gespeeld en het bestuur heeft zoals u op de foto kunt zien de laatste vergadering gehad. Volgende week maandag (25 juni) zal de ledenvergadering plaatsvinden, waarbij de kampioenen van dit jaar bekend worden gemaakt, waar de sommige leden elkaar voor de laatste keer zien voor de start van het nieuwe seizoen en waarbij het pad voor een volgend mooi damjaar wordt besproken.


30 maart 2018 -- In Memoriam

Dré in actie bij het terrasdammen 2016
Op Goede Vrijdag 2018 kwam ook een einde aan de lijdensweg van Dré van Hooijdonk. Te midden van zijn gezin is hij ingeslapen, na een verwoestend ziekbed van slechts enkele weken.
Hij heeft dit seizoen nog lang meegespeeld bij onze vereniging tot begin dit jaar de eerste symptomen van zijn ziekte hem noopten tot iets wat zeldzaam was, afzeggen voor de clubavond.
Dré is lid geworden van onze damvereniging in 1988, en hij was gelijk een sfeerbepalend persoon. Binnen een jaar heeft hij de voorzittershamer ter hand genomen en de toen noodlijdende vereniging door zijn bindende kwaliteiten op het spoor gehouden.
Hij werd een van de steunpilaren van de jeugdvereniging, die in 1991 werd opgericht.
In die tijd zat de vereniging nog achter in de Sporthal bij Dymph van den Oever.
Dré was er altijd, organiseerde van alles, ritselde dan prijzen bij elkaar, wist goedkope buffetjes te regelen en was op de feestjes ook niet te beroerd om zijn fameuze creatie Lodewijk van Avezaath (" Verrek zeg, kerel,... ") met tennispak en racket tot leven te wekken onder grote hilariteit van de overige leden.
Dré hield de laatste jaren nauwgezet bij hoe vaak iedereen op de clubavond kwam, en aan het eind van het jaar gaf hij daar een geweldige draai aan en werd de " winnaar" bekend gemaakt.
Ook het materiaal nam hij geregeld onder handen, en vaak heeft hij pogingen gedaan al onze schijven te sorteren, die bij de jeugdwedstrijden nogal eens door elkaar raakten, of klokken te repareren, wat hij ook voor de leden vaak deed, want dit was zijn vak en hij deed dit secuur en goed. Alle damborden, die we bij schooldammen gebruiken, heeft hij in elkaar gezet en geplastificeerd. Heel nuttig nog steeds.
Dré heeft een jeugdtrainerscursus gedaan in Tilburg bij Cor Kuijstermans, en met ondergetekende samen ook een arbitersdiploma gehaald. Het geeft de betrokkenheid bij de sport aan, die Dré steeds etaleerde.
Vaak leverde hij grapjes aan voor het jeugdkrantje (Kwam een Belg in het café: mag ik naar de wc. Barman: Die is verstopt. Belg: Geeft niet, ik vind hem wel!)
In Rijen was hij de motor van het schooldammen en vooral op de Vijf Eikenschool gaf hij succesvolle trainingen.
Hij was meer een gezelschapsdammer, dan dat hij echt voor de titel ging, al had hij zonder meer goed kijk op het spel. Al in zijn schooltijd was hij in 't Ginneken met dammen in aanraking gekomen en de liefde voor de damsport is eigenlijk steeds gebleven. Hij was een geziene tegenstander, ook in de vele Brabantse wedstrijden in teamverband of individueel, sportief en enthousiast.
Hij regelde in het overvolle programma ook altijd nog graag extra vriendschappelijke wedstrijden tegen andere clubs.
Berucht was zijn rondvraag bij de algemene ledenvergadering. Toen hij het voorzittersstokje had overgedragen en als lid de vergadering bijwoonde, wisten we dat aan het eind er een papier op tafel kwam met zeker 20 vragen. Bij zeven of acht constateerde Dré dat de vraag inmiddels beantwoord was, maar er bleven er nog vele over. Dré had de vergadering vaak beter voorbereid dan het bestuur en kwam op de proppen met veel zinvolle vragen of suggesties om de sport te promoten, allemaal in het belang van de club. Dré had veel ideeën, en als hij iets in zijn hoofd had, dan ging het ook vaak door, al duurde dat soms enkele jaren voor de anderen overtuigd waren.
Zijn zorg voor medeleden, die op zichzelf zijn, is groot. Niet zelden nam hij initiatieven als hij dacht dat het nodig was om anderen er bovenop te helpen.
Hij was in zijn element als hij zich voor anderen kon inzetten, zoals bijv. het carnavalsfeest voor gehandicapten op het vliegveld.
Je kon hem ook altijd met trots over zijn kinderen horen praten, en ook zijn kleinkinderen zullen de lieve en betrokken opa erg missen.
En natuurlijk, zijn steun en toeverlaat, Riki, die hem vaak vergezelde, want als er iets leuks op de club was, was ze er ook altijd. We kennen haar vriendschap met Rietje Maas, toe het met Dré Maas niet goed ging, die ze op de clubavond ging bezoeken, waarna ze Dré kwam halen. En we wisten allemaal hoe hij genoot van de rijsttafels, die ze op tafel wist te toveren.
Als vereniging zijn we verslagen, maar het gemis in de familie is immens.

Riki, Andrew en Nathalie, heel veel sterkte.

Ton Sprangers
In de beginjaren van de vereniging, Dré tweede van rechts zittend tussen legendarische Cor Wiesje en Theo Albers
De beroemde foto in de krant met Nana Brouwers en Eefje Rolsma, onze eerste jeugdkampioene van Brabant
Dré als voorzitter bij een huldiging n.a.v. ons kampioenschap
Simultaan, met eerste jeugdlid Simon Rompa, die zich er toen al mee ging bemoeien
Dré duikt in het verleden bij het jubileum van de vereniging, naast Frans Smolders en Sjors van 't Westeinde13 maart 2018 -- Rompa Leder speelt gelijk tegen De Schijf

Rompa Leder D.A.M. - De Schijf 4-4
Rob Lugten - John Abelshausen 2-0 (2)
Simon Rompa - Dennis van der Ploeg 1-1 (4)
Bas 't Hoen - Fre vanderfeesten 1-1 (3)
Ton Spangers - Rob van Lien 0-2 (1)15 januari 2018 -- Rompa Leder wint van DOG Uden

Rompa Leder D.A.M. - RDS Sint Oedenrode 6-2
Simon Rompa - Johan Rijnen 2-0 (3)
Rob Lugten - Josef Donkers 2-0 (1)
Nick van 't Westeinde - Bert van Lieshout 2-0 (4)
Bas 't Hoen - Jeffrey Pals (2)18 december 2017 -- Kerstdammen 2017

Net als voorgaande jaren organiseerde Rompa Leder/D.A.M. het kerstdammen; een sneldamtoernooi voor senioren en een handjevol jeugdleden. Dit jaar waren ook enkele ouders erbij, die hebben laten zien toch iets te hebben opgestoken op de talloze wedstrijden van hun kroost die zij hebben bijgewoond. Tevens waren de broers Teun en Koen van Zon aanwezig, die recent zijn gestopt.
Tijdens het dammen werden we verwend met hapjes en drankjes van De Salamander. Met chips en frituurhapjes was er tijdens het spelen voor iedereen wel wat lekkers te snaaien en naderhand kwamen broodjes en een variatie aan smakelijke salades en dergelijke.
Na een gezellige avond kwam daar de prijsuitrijking. De grote wisselbokaal ging dit jaar naar Koen van Zon, die heeft laten zien dat ondanks hij al een half jaar niet heeft gespeeld, hij nog zeker wel de fijne kneepjes van het spel weet. Tevens ging iedereen naar huis met een amandelstaaf en een lekkere vleesprijs.
Wilt u de gehele competitielijst bekijken, dan kunt u terecht in onze toernooibase.


30 oktober 2017 -- Rompa Leder wint van RDS Sint Oedenrode

Rompa Leder D.A.M. - RDS Sint Oedenrode 6-2
Simon Rompa - Piet van Erp 2-0 (2)
Ton Sprangers - Jan Vervoort 2-0 (1)
Bas 't Hoen - Harm van Veen 1-1 (3)
Nick van 't Westeinde - Friso van Zutphen 1-1 (4)13 oktober 2017 -- Rompa Leder verliest van E.A.D. Asten

E.A.D. Asten - Rompa Leder D.A.M. 6-2
Herman Clevis - Ton Sprangers 1-1 (4)
Hans Greveraars - Simon Rompa 2-0 (3)
Martien Madou - Nick van 't Westeinde 1-1 (1)
Riny van Oosterwijk - Jan van Oosterhout 2-0 (2)28 augustus 2017 -- Opening nieuwe seizoen

Ter ere van Frans Timmermans' 40 jarige jubileum en de opening van het nieuwe damseizoen, heeft onze club gisteren de gewoonlijke clubavond vervangen voor een goed verzorgde barbeque. In plaats van steentjes schuiven in ons clublokaal, hebben wij heerlijk gegeten op het terras; een aangename verandering die bij ons allen goed is bevallen. Bij het vuur hebben Dik, Simon en Nick laten zien dat zij meer kunnen dan enkel een lastige tegenstander zijn tijdens het dammen. Hierover was iedereen het wel eens.
Volgende week start ons nieuwe damseizoen écht, met de eerste wedstrijden. Ook dit jaar zal alles weer wekelijks worden bijgewerkt op de site, dus zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van ons ongetwijfelt weer spannende competitie!


1 juli 2017 -- Update online

Zoals medegedeeld zou de site een metamorfose ondergaan. Aanschouw het resultaat! Wij hopen dat jullie de nieuwe opmaak net zo goed bevalt als het ons doet.
Tevens, zoals beloofd, zijn de foto's van de ledenvergadering er. Deze kunt u vinden in ons fotoalbum. Hier kunt u onder andere foto's vinden van uitrijkingen bij jeugd door Ton Sprangers, het speldje van Frans Timmermans, en natuurlijk de bekeroverhandiging aan onze kampioenen bij de A- en B-poule; Frans Smolders en Theo Blijlevens
Wij wensen jullie als club een hele fijne zomer, wellicht een zonnige vakantie en wat tijd om bij te komen van dit (dam)intensieve jaar!


Mededeling 23 juni 2017 -- Update site

Schrik niet als de site gedurende de zomer ineens verandert. Onze webmaster Nick gaat dan namelijk de site opschonen. De site zal beter bereikbaar en bruikbaar worden gemaakt, evenals een vrolijker uiterlijk krijgen. Tevens zal alle informatie worden geupdate.


19 juni 2017 -- Einde damseisoen / Frans Smolder clubkampioen / Theo Blijlevens kampioen B-poule en keizer

Het lijkt alsof we net begonnen waren en toch is het seisoen al weer ten einde. Een druk, vol maar daarmee toch ook een heel gezellig seisoen.
Allereerst hadden wij dit jaar een nieuw lid, Jan van Oosterhout. Deze heeft zich meer dan een tegenstand bewezen voor onze oude damtop, en speelde uiteindelijk nog een belangrijke rol in de bepaling van de clubkampioen 2017.
Bovendien hebben wij vier doorstromers van de jeugd verwelkomd bij de senioren. Dit is in het begin niet altijd gemakkelijk kunnen Sjors en Nick van 't Westeinde beamen, want zij zijn zo ook bij de senioren terecht gekomen. Desondanks hebben de vier het hartstikke goed gedaan en bewezen dat er bij de jeugd van Ton nog steeds damtalent zit, die zelfs hier een daar een puntje van de senioren weten weg te snoepen. Daar gaan we zeker nog veel van horen!
Verder bleek Frans Timmermans dit jaar 40 jaar te dammen. Een behoorlijke tijd, want dat is een half leven lang. Met volle trots hebben wij heb dan ook een bondsmedaille mogen overhandigen, die deze mooie prestatie extra bijzonder maakt.
En ten slotte natuurlijk de kampioenen van dit jaar. In de B-poule is de winnaar Theo Blijlevens geworden. Deze won tevens de Keizercompetitie, en kon zo dus zonder lege handen naar huis.
In de A-poule was het nog een hele tijd spannend. Ton, Rob en Frans Smolders stonden allen binnen bereik van de titel van kampioen. Frans Smolders moest echter nog een wedstrijd spelen tegen Jan van Oosterhout. Deze partij bleek doorslaggevend en bracht Frans naar de overwinning. Hiermee neemt hij de beker af van Nick, die vorig jaar kampioen was, en mag zich een heel jaar Dongens kampioen noemen! Gefeliciteerd Frans!
Al met al is het dus een behoorlijk geslaagd seisoen. Wij hopen dat al onze damvrienden dit net zo hebben ervaren als wij. Wij wensen ieder een fijne zomer en zullen eind Augustus het nieuwe seisoen weer beginnen. Hopelijk met minstens zoveel spannende en leuke wedstrijden als dit jaar.
Foto's van de uitreikingen laten nog even op zich wachten, maar zullen spoedig worden toegevoegd.


29 april 2017 -- Simon plaatst zich voor het NK in Utrecht

Nadat onze Simon eind 2016 de provinciale titels van ZHZ (Dordrecht) en Brabant (Dongen) in het gewone dammen in categorie C wist te winnen, was hij de afgelopen twee zaterdagen ook in het sneldammen in categorie C zowel in ZHZ als in Brabant de beste, en heeft zich hiermee geplaatst voor het Nk in Utrecht. Wij als club kunnen niet trotser zijn en wensen hem natuurlijk ongelooflijk veel geluk later in Utrecht!


13 april 2017 -- Ontknoping Brabantse Competitie

Ons team in actie Vol goede moed zijn Simon, Ton, Rob en Nick naar Sint Michielsgestel gegaan, om daar de laatste ronde voor de Brabantse Competitie te spelen. Zoals gebruikelijk vindt deze laatste ronde plaats met alle clubs op één plek, zodat iedereen kan zien hoe de laatste partijen zich ontknopen.
Deze laatste ronde was nog allesbepalend. Wanneer Rompa Leder zou winnen, en D.O.G. hoogstens remise zou behalen, dan zou ons clubje de competitie hebben gewonnen. Nadat Rob al snel zijn winst wist te behalen tegen Hans Greveraars, wist Nick later de avond remise te spelen tegen Martien Madou. Niet veel later volgde Simon, ook met een remise. De winst hing toen dus nog van Ton af, die het toch best zwaar had tegen Herman Clevis. Maar na een glippertje van Herman, die dacht een combinatie uit te kunnen voeren en vol goede moed het eerste offer maakte, bleek deze toch niet te kunnen. Hij besloot uiteindelijk dat de achterstand en de positie te slecht waren en gaf Ton de hand.
Ondanks deze goede prestaties, heeft D.O.G. helaas niet mee willen werken. Zij speelden 5-3 tegen R.D.S., en hebben dus meer dan de remise gehaald die wij ze eigenlijk hadden willen zien halen. Rompa Leder is dus tweedes geworden in de eerste klasse van de Brabantse Competitie, wat ook een hele goede prestatie is.
Wij willen D.O.G. nog feliciteren met hun winst, die zij ook dubbel en dwars hebben verdiend!
Voor foto's van deze avond kunt u terecht in ons foto-album, of klikt u op de afbeelding hiernaast. De foto's zijn verzorgd door Henk van der Heijden. Hiervoor namens Rompa Leder ook nog een bedankje.


10 april 2017 -- Paasdammen

Traditiegetrouw vindt op de clubavond voor pasen het jaarlijkse paasdammen plaats. Hierbij schuiven jeugd en senioren samen aan tafel om weer eens een avondje een sneldamkampioenschap te spelen. Dit jaar gebeurde dat met wat extra jeugdig talent, in de vorm van Mirthe, Kasper en Kyomi. Verder was er de jeugd die ook op maandagavond al meespeelt bij de senioren om daar wat extra te oefenen.
Na een aantal rondes werd al duidelijk dat het moeilijk zou worden Rob te verslaan, nadat hij elke wedstrijd won. In de laatste ronde stond Rob dan ook al in zijn eentje bovenaan in het klassement, en na nog een winst, heeft hij het paasdammen 2017 dan ook verdiend gewonnen. Tweedes en derdes waren Nick van 't Westeinde en Jan van Oosterhout, waarvan de laatste op weestandspunten.
Dat ze talent heeft, heeft Mirthe al meerdere malen laten zien. Zo ook vanavond, waarde zich maar liefst op de achtste plaatst wist te worstelen. Ondanks het feit dat ze verloren heeft van Ton, is ze toch mooi boven haar damtrainer geëindigd in het klassement. Mirthe, en ze heeft het zeker verdient, is zo de beste van de jeugd geworden.
Paasdammen zou natuurlijk geen paasdammen zijn, wanneer niet iedereen met een doosje eieren naar huis gaat. Simon heeft er voor gezorgd dat bij iedereen de eieren goed terecht kwamen. En dan bedoelen we ook iedereen, want niet alleen de spelers hebben een doosje eieren verdiend, maar ook het vriendelijke persoon van de Salamander die ons wekelijks goed verzorgen, en natuurlijk ook de ouders van de jonge jeugd, die vaak voor diverse toernooien tijd weten te maken om mee op en neer te rijden.
Wij wensen iedereen alvast een zalig pasen! De uitslagen van de avond zijn te vinden onder de seniorenpagina in de database, of klikt u hier .


20 maart 2017 -- Rompa Leder verliest van De Schijf

Rompa Leder D.A.M. - De Schijf. 3-5
Rob Lugten - Fre van der Feesten 0-2 (3)
Simon Rompa - Hans Otter 2-0 (1)
Ton Sprangers - Dennis van der Ploeg 1-1 (4)
Nick van 't Westeinde - John Abelshausen 0-2 (2)16 maart 2017 -- Brabantcup, ronde 2

De tweede ronde van de Brabantcup verliep net als de eerste: hier en daar succes, maar over het algemeen niet bijster veel punten. De eerste van de twee wedstrijden, tegen RDS 2, eindigde in 4-4. Simon wist te winnen van Walter Beekmans, en Nick van Martien van Erp. Ton, die als laatste klaar was, wist net geen remise te krijgen om deze ronde op 5-3 te zetten. In de laatste ronde tegen TDV kwamen diverse interessante partijen aan bod. Simon wist een punt te winnen, maar Wim, Nick en Ton verloren allen hun partij. Al met al heeft ons team toch mooi gespeeld, en een gezellige avond gehad met mede-dammers.


13 februari 2017 -- Nieuwe senioren ??

Voor iedere jeugdspeler komt de tijd dat je gewoon wat meer uitdaging nodig hebt. Vaak in vormt er zich over de jaren een 'elitegroepje', een groepje dat eigenlijk te sterk wordt om nog veel te leren bij de jeugd. En wanneer onze jeugdtrainer Ton dat merkt, dan kan het zomaar zijn dat je ineens meespeelt met de senioren. Dit hebben Austin, Rini, Gijs en Erwin maandag mee gemaakt.
Na een aantal keer te hebben mee gespeelt met bijvoorbeeld het kerstdammen of het paasdammen, zijn deze vier jeugdleden er bij de senioren in gerold. Zij gaan mee spelen in de B-poule, met aangepaste tijd, om eens mee te kunnen proeven van het dammen zoals senioren dat doen. Hier worden zij geïntroduceert tot het spelen met een redelijke hoeveel tijd, het echt noteren van de partijen, en een toch redelijk hoog niveau qua tegenstanders. Wij wensen hen veel succes!
En dat Ton oog heeft voor talent onder de jeugd, blijkt ook wel uit het feit dat hij zelfs dammertjes vind buiten onze club! Dat wij nog wat kunnen leren van de jeugd ziet u hier .


9 februari 2017 -- Brabantcup, ronde 1

Het nieuwe jaar is al een maandje begonnen, en zo zijn nu ook de buitenclubse activiteiten van Rompa Leder D.A.M. weer van start gegaan. Op de agenda: de eerste ronde van de Brabantcup. In dit tournooi spelen teams met 25 minuten, plus 10 seconden per zet. Hevig aanpoten voor de diepe denker dus!
Na een praatje en babbeltje met verschillende damvrienden kwam de eerste ronde: d'Amateurs tegen Rompa Leder. Niet een erg goed begin, want op Wim Stubbe na, die gelijk speelde tegen T. Vissers, verloor de rest van het team hun partij.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen zou men zeggen, maar ook de tweede wedstrijd tegen EAD 1 was niet erg succesvol. Hier speelde Simon nog winst tegen H. Berkers, maar wederom verloor de rest van het team.
Maar toen bracht de avond een volgend gezegde, namelijk 'driemaal is scheepsrecht', en dit hebben wij ten volle nageleefd. Tegen DOG won iedereen! Wim had G. Hendricks goed vast gespeeld, en Nick wist nét te winnen van J. Pals, een wedstrijd die in remise zou zijn geeindigd, waar het niet dat dhr Pals toegaf door zijn tijd te zijn gegaan.
In de tussenstand staat Rompa Leder nu vierde. 16 maart worden rondes vier en vijf gespeeld, tegen RDS 2 (nu op de vijfde plaats) en de koploper TDV 1.


19 december 2016 -- Kerstdammen 2016

Traditiegetrouw vindt in Dongen, de clubavond voor de kerst, het kerstdammen plaats. De senioren kwamen wat eerder om met z'n allen gezellig bij te praten terwijl Ton met de jeugd het kaartjesdammen afrondde. Het kaartjesdammen is eveneens een Dongense traditie, waarbij de jeugd voor de vakantie een wedstrijdje speelt, waarin werkelijk alles kan gebeuren!
Zodra de jeugdactiviteit was afgelopen begon die van de senioren. Een extra grote groep, want behalve het verschijnen van twee van de gebroeders Van Zon, waren er ook vier jeugdleden die het ook wel eens bij de grote wilden proberen.
Het kerstdammen begon met een woordje van Ton, die het feestcomité bedankte en zorgde voor de aftrap. De wedstrijden werden ingevoerd en georganiseerd door Sjors, geholpen door Simon.
Gedurende de avond werd iedereen goed verzorgd. Een aantal smakelijke hapjes en een rondje drinken van de club zorgden er voor dat niemand iets tekort kwam.
En wat is kerstdammen nou zonder een volle tafel met kip, rollades, beenhammetjes en een grote hoeveelheid kerststollen? Voor ieder was er wat wils om mee naar huis te nemen!
Voor de uitslagen van deze avond, kunt u hier terecht. Voor foto's verwijzen wij u graag naar ons foto-album.

Namens iedereen van Rompa Leder D.A.M., wensen wij u fijne kerstdagen, en gelukkige jaarwisseling en een erg (dam-)succesvol 2017!


12 december 2016 -- Rompa Leder wint van RDS 2

RDS 2 - Rompa Leder D.A.M. 3-5
Leo van Vlerken - Rob Lugten 0-2 (4)
Martien van Erp - Wim Stubbe 2-0 (1)
Mies van Berlo - Simon Rompa 0-2 (2)
Piet van Erp - Nick van 't Westeinde 1-1 (3)3 december 2016 -- SIMON ROMPA ONSTUITBAAR IN ZIJN TITELJACHTEN

Maar liefst twee damkampioenschappen in een maand tijd haalde Simon Rompa binnen. Zowel in Zuid-Holland (waar hij landelijke wedstrijden speelt voor DC Dordrecht) als in het eigen Noord-Brabant haalde hij de provinciale titel binnen in de C-categorie (rating tot 900). Het ziet ernaar uit dat er een einde komt aan deze zegereeksen. Door zijn uitmuntende prestaties steeg zijn rating tot boven de 900, waardoor hij mogelijkerwijs volgend jaar niet meer in deze categorie kan uitkomen.
Twee wedstrijden voor het einde van het 8 ronde tellende kampioenschap leed Simon Rompa een nederlaag tegen zijn concurrent Frank Swagemakers uit Tilburg, maar in de laatste twee rondes boekte hij mooie zeges, waardoor hij op een totaal van 9 punten kwam uit 8 wedstrijden en twee weerstandspunten meer dan directe concurrent Johan Rijnen uit Uden.
Simon Rompa boekt veel bewondering voor de grote inzet bij alle wedstrijden, die hij speelt. Hij geeft pas op, als er echt geen zet meer te spelen is en blijft altijd loeren op zwaktes van zijn tegenstander. Ook is hij in staat de concentratie tot het eind vast te houden en originele wendingen in de stand te verbergen, waar hij menig tegenstander mee weet te verschalken.

15 november 2016 -- Rompa Leder speelt gelijk tegen TDV 2

TDV 2 - Rompa Leder D.A.M. 4-4
Herman Lamberts - Ton Sprangers 1-1 (2)
Henk Toepoel - Rob Lugten 2-0 (1)
Piet Jonkers - Simon Rompa 0-2 (4)
Jo Frissen - Nick van 't Westeinde 1-1 (3)14 november 2016 -- Rompa Leder wint van R.D.S 3

Rompa Leder D.A.M. - R.D.S 3 6-2
Rob Lugten - Harm van der Veen 1-1 (3)
Simon Rompa - Piet van Erp 2-0 (2)
Ton Sprangers - Jan Vervoort 2-0 (1)
Nick van 't Westeinde - Friso van Zutphen 1-1 (4)9 november 2016 -- Schooldammen 2016

Maar liefst 69 kinderen van 7 verschillende basisscholen hebben woensdagmiddag gezorgd voor een spannende dammiddag in de Salamander. Vaak onder toeziend oog van ouders, grootouders of de leraar of lerares werd de strijd op het dambord gevoerd.
Tijdens zo'n toernooi blijkt dat kinderen van groep 3 of groep 4 soms al helemaal niet hoeven onder te doen voor leerlingen van groep 7 of 8. Er zijn dan ook enkele jeugdige damtalenten gespot door de (geduldig uitleggende) arbiters Nick, Simon en Jasper.
De favorieten (vaak al lid van de jeugddamclub) kwamen wel bovendrijven, al moet gezegd dat dat niet vanzelf ging. Kasper Barentsen werd verrassend van een overwinning gehouden door zijn zus Sophie (ze werden uiteindelijk 2e en 3e), maar opnieuw was het Mirte Verheijen, die de winst wegkaapte door alle zes haar wedstrijden te winnen, waardoor in de laatste ronde Casper Derks van Heilig Hart zelfs nog naar plaats 4 zakte na vijf overwinningen.
Bij de welpen werd Yuri Derks de winnaar voor Gioia Vermeulen en Cas van Alphen, bij de Benjamins was het Timo Kemper, voor Rens de Koninck en Yannieck Langeweg.
Bij de teams was het ook spannend. Bij de pupillen nam Achterberg 5 snel de leiding en hoewel de Wegwijzer steeds op korte afstand volgde, bleven ze uiteindelijk voor. Heilig Hart werd 3e. Deze teams plaatsen zich voor het Brabants kampioenschap op 12 februari in 's-Gravenmoer.
De welpen (groep 4,5,6) werden door de Wegwijzer beheerst. Zij werden 1e en 3e. Hier was het Achterberg, dat tweede werd.
De winnende teams: bij pupillen Kasper Barentsen, Jort van Dongen, Thijn Baart, Joey Welling en Olivier Wijnings, bij de welpen Max van Seeters, Simon de Groot, Siebe Branderhorst en Kristoff Kortekaas.
Voor foto's kunt u hier terecht.


17 oktober 2016 -- Rompa Leder verliest van Heijmans Excelsior 3

Rompa Leder D.A.M. - Heijmans Excelsior 3 3-5
Rob Lugten - Jan van Bergen 0-2 (3)
Ton Sprangers - Frans Engels 2-0 (4)
Simon Rompa - Johan Acidarse 0-2 (2)
Nick van 't Westeinde - Jan Bergmans 1-1 (1)29 september 2016 -- Rompa Leder wint van DOG Uden

DOG Uden - Rompa Leder D.A.M. 2-6
Ben van Hensbergen - Rob Lugten 1-1 (4)
Johan Rijnen - Nick van 't Westeinde 1-1 (3)
Henk van der Heyden - Simon Rompa 0-2 (2)
Geert Hendricks - Wim Stubbe 0-2 (1)10 september 2016 -- Terrasdammen

Zaterdag 10 september vond de eerste middag terrasdammen plaats in Dongen. Vergezeld door een gezellig, aangenaam zonnetje, trok een groep van onze enthousiastelingen op pad om een fijn partijtje te spelen. De eerste ronde vond plaats bij ons thuisadres De Salamander. Vervolgens werd er een partij gespeeld bij Jansen en Jansen, daarna de Bourgondiër en ten slotte eindigde de tocht weer bij de Salamander. Door alle adressen werden wij gastvrij ontvangen, hiervoor bedankt. Ook al werd er slechts met twee borden gespeeld, toch was het een aangename activiteit waar iedereen plezier aan heeft beleefd. Aan het einde van de dag kwam Nick van 't Westeinde als kampioen naar voren, en heeft hiervoor een mooie troffee gekregen, gemaakt door Dre van Hooijdonk.


5 september 2016 -- Start van het nieuwe seizoen

Nu de (klein)kinderen weer naar school gaan, het werk weer moet worden opgepakt of, zoals bij onze jongere spelers bij de senioren: de studieboeken weer op tafel mogen, was het de hoogste tijd dat ons gebruikelijke avondje ontspannen weer in het leven werd geroepen. Dat kan natuurlijk alleen maar gebeuren, wanneer wij ons Openingstoernooi weer houden. Dit is intussen weer een traditie in de Dongense damwereld. Dit jaar met een gelijk aantal punten in de top drie: Ton, Simon en Frans Smolders. Het verschil in de weerstandspunten zorgde er voor, dat Ton Simon en Frans op een tweede en derde plek respectievelijk achter kon laten, en zelf met de winst er vandoor ging.
Met de start van het nieuwe seisoen, komen natuurlijk ook weer diverse wedstrijden, zowel binnen als buiten de club, om de hoek kijken. De onderlinge competitie begint bijvoorbeeld volgende week al, en het Dongense team gaat de Brabantse dam-collega's laten zien wat we waard zijn! In de agenda kunt u exacte data vinden.
Voor de uitslagen van het Openingstoernooi kunt u terecht in de database, die u kunt vinden onder de senioren-pagina, of klikt u hier.


4 september 2016 -- Aankondiging Terrasdammen

Op zaterdag 10 september organiseert onze damvereniging Rompa Leder/D.A.M. bij gelegenheid van de start van het seizoen een toernooi op de Dongense terrassen.
De start is om 12.30 uur bij de Salamander, waar de indeling plaatsvindt. Via partijen die op drie verschillende plaatsen worden gespeeld is om ca. 17.00 uur de afsluiting weer in de Salamander.
Het toernooi richt zich met name ook op dammers, die minder ervaren zijn, of weer eens aan het bord willen kruipen na het een tijd niet gedaan te hebben. Noteren is niet verplicht.
Het inschrijfgeld is &euro 5,--, hiervoor worden diverse versnaperingen aangeboden. Aanmelden kan tot en met donderdag 8 september via e-mail dammendongen@hotmail.com of telefonisch bij Ton Sprangers 06-23281330.
Wie van tevoren al wat wil oefenen of interesse heeft om mee te gaan dammen op de vereniging kan ook vrijblijvend terecht op de clubavond. De senioren starten maandag 5 september om 20.00 uur in de Salamander, de jeugdspelers zijn al om 19.00 uur aanwezig.


27 juni 2016 -- Ledenvergadering 2016

De wedstrijden zijn weer gespeeld. De onderlinge competitie zat vol leuke partijen en ook de tabellen voor de poules staan weer vol, terwijl de uitslagen voor de keizer beginnen uit te puilen. Het is dus weer tijd om onze kampioenen bekend te maken en met z'n allen rond de tafel te zitten om de gang van zaken te bespreken.
De avond begon met een nauwkeurig jaarverslag, verzorgd door Bas. Een heus boekwerk vol met highlights van dit seizoen. Na een kort moment van aandacht voor onze geslaagden Bart en Teun van Zon, en Sjors van 't Westeinde, die door Simon een kleinigheidje hebben gekregen, en een fles met lekkere drank voor Ton als bedankje, wederom namens Simon, werd druk gesproken over van alles en nog wat. Hieronder als voorbeelden commisies voor het vertrouwde Dongense Paas- en Kerstdammen, en de gang van zaken op onze club. Ook werden de kampioenen gehuldigd. In de B-poule kwam Wim Stubbe als overwinnaar naar voren. Nick bleek niet alleen bovenaan te staan in het keizerkampioenschap, maar ook in de A-poule, en is daarmee de clubkampioen van dit seizoen. Hiermee brandt de vlam al bij diverse anderen, om te laten zien dat ervaring met de jaren komt. Voor foto's van deze avond, kunt u terecht in ons fotoalbum, of klikt u hier
Wij gaan nu een korte zomerstop tegemoed. Graag nodigen wij u uit begin september weer met ons het nieuwe seizoen te beginnen!


28 april 2016 -- Rompa Leder verliest van Heijmans Excelsior 1

Heijmans Excelsior 1 - Rompa Leder D.A.M. 7-1
Frank Teer - Frans Smolders 2-0 (2)
Ron Entken - Ton Sprangers 2-0 (3)
Adri Vermeulen - Simon Rompa 1-1 (4)
Hein Wilsens - Nick van 't Westeinde 2-0 (1)18 april 2016 -- Massakamp Dongen - Uden deel 2

Een avond met gezellige sfeer diende vanavond als de avond waarin onze mooie club Rompa Leder D.A.M. moest laten zien wat we waard zien. Na de 10-8 nederlaag in Uden vorige maand, moesten onze leden extra hard knokken om alsnog te winnen, iets wat helaas net niet is gelukt. De avond begon met een woordje van Ton, die al aangaf de mooie woorden van Arno Bloks niet te kunnen overtreffen. Dit was niet helemaal waar, want de opening was minstens zo oprecht en waarheidsgetrouw als die van onze Udense vrienden. Bijna al onze leden hebben een tegenstander kunnen treffen, en hebben uitzonderlijk goed gespeeld. Een mooi zetje hier en een kleine fout daar wisselden elkaar af, zoals op ieder toernooi, maar desondanks hebben wij laten zien dat wij kunnen dammen in Dongen, en dat wij vrienden hebben waar wij trots op mogen zijn.
De laatste uitslagen zijn als volgt:
Rompa Leder/D.A.M. - DOG Uden 11-13
Ton Sprangers - Soender Kalpoe 0-2 (7)
Simon Rompa - Arno Bloks 0-2 (10)
Nick van 't Westeinde - Joop Achterstraat 1-1 (11)
Koen van Zon - Willie Wijnen 1-1 (3)
Wim Stubbe - Jozef Donkers 1-1 (2)
Bas 't Hoen - Johan Rijnen 2-0 (12)
Dre van Hooijdonk - Jeffrey Pals 1-1 (6)
Theo Blijlevens - Geert Hendricks 2-0 (1)
Bart van Zon - Henk vd Heijden 1-1 (5)
Peter van Zon - Berry Bevers 0-2 (8)
Frans Timmermans - Jo van Lent 2-0 (4)
Dik Kuiper - Ad Peerenboom 0-2 (9)
Voor fotos kunt u terecht in ons fotoalbum, of klikt u hier. Voor de fotos danken wij Henk van der Heijden, die deze heeft gemaakt.


Simon in volle glorie 1 april 2016 -- 25 jaar jeugddammen in Dongen door Simon Rompa

De vooruitzichten waren er al dat het een gezellige avond zou worden, wat wil je bij zo´ n gezellige damclub en dan heb je de grote animator oftewel onze voorzitter Ton Sprangers die alles uit de kast haalt om de jeugdclub en met name Simon Rompa, jeugdlid van het eerste uur in het zonnetje te zetten, dat is zeker gelukt.
De avond begon gelijk goed, lopend naar de Salamander kreeg ik een lift van de familie Verheijen. Aangekomen was het al lekker druk in ons speellokaal, de wethouder dhr Panis en een verslaggever van het weekblad voor Dongen waren er ook. We kregen wat te drinken en een gebakje ter ere van het 25 jaar, lekker gekletst over het dammen, de zaal stroomde vol met clubleden, familieleden, jeugdkampioenen, PNDB bestuurder dhr Hendrikx en DC Dordrecht voorzitter dhr Kosior.
Ton, begon te vertellen hoe het allemaal begon 25 jaar geleden 1 april 19911 Dat was leuk om te horen, de aanwezige Brabantse jeugdkampioenen werden een voor een naar voren geroepen en kregen een jubileumboek over 25 jaar jeugddammen, een prachtige uitgaven met heel veel nieuws en weetjes en een overzicht van alle Brabantse jeugdkampioen, daar doe je het voor samen met Theo Albers (overleden) en Dre van Hooijdonk.
Jasper Daems werd terecht het ere lidmaatschap van de club aangeboden door het bestuur en leden voor zijn vele activiteiten, waaronder het mee opzetten van de jeugdtraingen en 5 jeugdige talentjes nog eens extra training te geven.
Na de mooie woorden van Ton, nam de Dongense wethouder van sport dhr Panis het woord hij sprak ook mooie woorden naar de club en ook naar Ton, hij kreeg niet voor niks een lekkere fles met Dongense drank voor al zijn inzet voor de damsport in Dongen.
Nu was er weer de gelegenheid om onder het genot van een drankje nog lekker bij te kletsen voor dat het hoogte punt van de avond kon beginnen voor een speciaal clublid en tevens het eerste jeugdlid Simon Rompa.
Namens de PNDB was dhr Hendrikx aanwezig, die sprak ook mooie woorden naar de club, maar vooral naar Simon Rompa over zijn waardering voor de Dongense damclub wat hij daar al niet voor doet, maar ook voor de PNDB en naar andere dammers toe is hij een gezinde collega dammer, ook zijn inzet bij DC Dordrecht werd niet onopgemerkt. Voor alles wat jij voor de damsport hebt betekend heeft het mij genoegen om namens het PNDB bestuur jou de BONDSSPELD uit te reiken. Simon, de leden van de Dongense damclub maar ook je Brabantse damcollega’s hopen nog vele gezellige damwedstrijden tegen je te spelen zoals de vriendschappelijke wedstrijd op 18 april tegen DOG uit Uden.
Ik wil dan hierbij op de eerste plaats Ton Sprangers heel erg bedanken voor deze meer dan super geslaagde avond, ook mijn ouders die nu via Rompa Leder de club financieel steunen, mijn beide broers voor de gastvrijheid tijdens het zomertoernooi in Den Haag, mijn Dongense clubleden en niet te vergeten het PNDB bestuur en de Brabantse dammers.
Ik ben dan ook erg trots dat ik naast sportman van de gemeente Dongen in 2008 (foto hangt in de sporthal), nu in 2016 een bondsspeld heb mogen krijgen als waardering voor mijn inzet voor het dammen, Ik hoop nog lang hier deel van uit te maken.21 maart 2016 -- Paasdammen zorgt voor gezelligheid bij Rompa Leder

De klokken staan ingesteld op vijf minuten en vijf seconden per zet. Een aanzienlijke hoeveel eieren hebben zich de Salamander in weten te werken en hier en daar wordt een gezellig praatje gemaakt en gesproken over koetjes en kalfjes. Het is weer Pasen!
Rompa Leder/D.A.M zou onze club niet zijn, als wij niet zouden paasdammen rond deze tijd van het jaar. Een sneldamtoernooitje, gewoon voor de afwisseling en het plezier. Lachen om kleine foutjes veroorzaakt door de beperkte tijd, het zien langskomen van een aanzienlijke verscheidenheid aan clubgenoten en samen zorgen voor een gezellige avond, zijn allemaal deel van het jaarlijkse ritueel.
Aan het einde van de avond, na een handjevol partijtjes gespeeld te hebben, kwam onze Simon als winnaar naar voren. Zonder een enkele wedstrijd te hebben verloren, plaatste hij zich met twee punten voorsprong boven Theo, en met drie boven Koen, die de winnaar van vorig jaar was. Voor uitslagen en de gehele ranglijst, klik hier. Welke plek je ook had, iedereen ging naar huis met een doosje eieren, zodat voor ons deze feestdag kan worden afgesloten met een lekkere omelet bij het paasontbijt.
Wij wensen iedereen een zalig Pasen17 maart 2016 -- Massakamp Dongen - Uden deel 1

Twee Brabantse clubs die beiden een jubileumjaar hebben. In deze tijd, waarin het dammen aan populariteit verliest, is dat een mooi iets. En waar een mooi iets is, moet dat natuurlijk ook gevierd worden. Vandaar dat onze club besloten een massakamp te spelen. Met maar liefst negen van onze speler, zijn wij donderdag naar onze collega-dammers van DOG Uden vertrokken, om stil te staan bij onze jubilea met, het kan niet anders, een damtoernooi.
Dit was de eerste avond van de twee, waarin onze teams elkaar proberen te laten zien dat er heel wat talent is bijgekomen in die velen jaren dat wij bestaan. Na afloop van het tweede toernooi, dat 18 april zal plaatsvinden, worden de punten van de team bij elkaar opgeteld om te kijken wie van ons de betere is.
Na een praatje van de voorzitter, Arno Bloks, werden de stenen geschoven, en de uitslag is bijna gelijk. Dat beloofd een spannende avond te worden wanneer onze vrienden uit Uden bij ons komen. De eerste uitslagen zijn als volgt:
DOG Uden - Rompa Leder/D.A.M. 10-8
Soender Kalpoe - Rob Lugten 0-2 (6)
Joop Achterstraat - Ton Sprangers 2-0 (8)
Dick Minnee - Simon Rompa 0-2 (9)
Jozef Donkers - Nick van 't Westeinde 2-0 (5)
Martien van Erp - Koen van Zon 1-1(7)
Jan van Berkel - Wim Stubbe 2-0 (1)
Johan Rijnen - Bas 't Hoen 0-2 (3)
Willie Wijnen - Dre van Hooijdonk 1-1 (4)
Jeffrey Pals - Peter van Zon 2-0 (2)14 maart 2016 -- Rompa Leder verliest van TDV 2

Rompa Leder/D.A.M. - TDV 2 2-6
Rob Lugten - Henk Toepel 0-2 (1)
Simon Rompa - Piet Jonkers 0-2 (2)
Ton Sprangers - Jo Frissen 1-1 (3)
Nick van 't Westeinde - Martijn Kool 1-1 (4)3 maart 2016 -- Rompa Leder verliest van DAmateurs

DAmateurs - Rompa Leder/D.A.M. 5-3
Willem-Peter Berkelmans - Rob Lugten 2-0 (3)
John Wilsens - Wim Stubbe 2-0 (1)
Antoine van Zandvoort - Simon Rompa 0-2 (2)
Rob Pijnenburg - Ton Sprangers 1-1 (4)18 januari 2016 -- Rompa Leder verliest van PSV Dammen

Rompa Leder/D.A.M. - PSV Dammen 3-5
Ton Sprangers - Paul Hellings 0-2 (3)
Rob Lugten - Hans van Berkel 0-2 (1)
Nick van 't Westeinde - Hans Greveraars 2-0 (4)
Simon Rompa - Pieter Wijn 1-1 (2)21 december 2015 -- Kerstdammen

Een goede sfeer in de Salamander, het continue geluid van klokken die ingedruk worden en dat van stenen die op het bord worden neergezet waren maandagavond de gehele avond aanwezig. Kortom: het was weer kerstdammen in Dongen. Deze jaarlijke traditie gaat altijd gepaart met een gezellige groep dammers die de gebruikelijke competitie opzij zet om een aantal potjes sneldammen tegen elkaar te spelen. Natuurlijk is ook hier een kleine competitie aan verbonden en een competitie zou geen competitie zijn als er geen prijsjes aan verbonden zaten. Aan het einde van de avond kon iedereen naar huis met wat lekkers.
Ook dit jaar werd de avond weer bijgewoond door twee leden van de jeugdclub. Zij hebben zich tegenover de ouwe rotten uitstekend weten te bewijzen en hebben mogen proeven wat het seniorendammen hen kan bieden. Iedereen heeft hier of daar wel een puntje mee kunnen pakken, ondanks dat sneldammen iets heel anders is dan ze gewent zijn. De uiteindelijke kampioen was Rob Lugten, die de hele avond onverslagen bleef!
Wij, alle leden van Rompa Leder/D.A.M., wensen u fijne dagen en een gelukkig nieuw jaar!

3 december 2015 -- Rompa Leder wint van D.O.G. Uden

D.O.G. Uden - Rompa Leder/D.A.M. 3-5
Soender Kalpoe - Rob Lugten 0-2 (4)
Arno Bloks - Ton Sprangers 0-2 (3)
Jozef Donkers - Simon Rompa 1-1 (1)
Johan Rijnen - Wim Stubbe 2-0 (2)21 november 2015 -- Simon Brabants kampioen

Onze eigen clublid Simon mag zich nu niet enkel Nederlands kampioen sneldammen noemen, maar ook Brabants kampioen! Het verschil tussen de toernooien? Behoorlijk wat meer tijd, zodat de tegenstanders meer tijd hebben je zetten te verijdelen en zelf combinaties op te bouwen. Na een aantal dagen te hebben gespeeld eindige hij bovenaan in de c-klasse en liet een groot aantal spelers van de b-klasse achter zich. Onder deze spelers zat Ton Sprangers, die in het algemeen klassement achttiende eindigde. Ook Dik kuiper, die vier punten binnen wist te halen, eindigde eennalaatste, maar leverde geweldige prestaties. Desondanks eindige Simon met negen punten op een gedeelde elfde plek met Jacques Brouns (uit de b-categorie) en liet de Arnold Beset met slechts op een paar sb-punten na op een tweede plek in de c-groep. Zijn prestaties werden maandagavond met een rondje van Simon gevierd. Op naar de volgende kampioen op de club!


Volle zaal met schooldammen 2015 9 november 2015 -- Schooldammen Dongen

Meer dan 80 dan wel rondrennende, dan wel dammende kinderen uit bijna elke groep van de basisschool. De salamander vol ouders, opa's en oma's en onderwijzers van de jongste generatie. Rondvliegende schijven en goed gevonden zetjes. Dit allemaal kan maar eée&eacure;n ding betekenen: het was weer schooldammen in Dongen. Dit jaar, met ruim 80 Dongense kinderen, was ook weer een groot succes. De jeugd kwam in aanraking met het mooie spel dat ze doorgaans links laten voor de computer... en ze genoten er met volle teugen van. Zes rondes hebben ze gespeeld en alle zes de rondes lang heeft ieder zijn best gedaan om zo ver mogelijk bovenaan de ranglijst te komen.
Schooldammen 2015 kampioenen welpen Dat het damspel bekend is, is nu wel duidelijk. Kreten als 'ik sta voor!' en 'ik heb een dam!' waren diverse malen te horen. Opgetogen gezichtjes bij winst en beteuterde gezichtjes bij winst waren alom te zien, evenals het sportief de handen schudden na een partij.
Bij de groepen 7 en 8 wist team 10 van de Wegwijzer te overwinning te halen, met evenveel punten (31) als het tweede team van basisschool Achterberg. Het verschil: slechts 5 weerstandspunten! Op een mooie derde plek eindigde het enige team van de Heilig Hart met 29 punten en op een vierde plek komt de Anspach met 24 punten. Alle vier deze teams mogen naar het Brabants kampioenschap dat plaats vindt op 1 februari.
Schooldammen 2015 kampioenen pupillen Een categorie later, bij de groepen 4, 5 en 6 was het zelfs nog spannender. Ook hier eindige de Wegwijzer (team 7)met een gelijk aantal punten (22) boven Achterberg (team 1), en moest gekeken worden naar het aantal weerstandspunten. Maar deze bleken ook gelijk! Wegwijzer had net het geluk 2 SB punten meer de hebben dan het team van Achterberg. De derde en vierde plek gingen naar Noorderpoort 1 en Wegwijzer 8 respectievelijk. Ook deze vier mogen 1 februari naar het Brabants kampioenschap.
De jongste dammers, die van groepen 2, 3 en 4, kwamen allen van de Wegwijzer en hebben het allen hartstikke goed gedaan. Sommige teams wisten zelfs een paar team van groepen 4, 5 en 6 te verslaan!
Het was een geslaagde dag, waar alles soepel verliep, waar ieder zijn best deed en waar ieder plezier heeft gehad. Zien wij enkelen van deze talentjes misschien terug op de club? ...


2 november 2015 -- Rompa Leder verliest van T.D.V. 1

Rompa Leder/D.A.M. - T.D.V. 1 3-5
Frans Smolders - Koos van Amerongen 0-2 (3)
Rob Lugten - Theo van den Hoek 2-0 (1)
Ton Sprangers - Tom Swelsen 1-1 (4)
Simon Rompa - Frits van Tilborg 0-2 (2)5 oktober 2015 -- Rompa Leder/D.A.M. wint van Heijmans Excelsior 2 met 8-0!

Rompa Leder/D.A.M. - Heijmans Excelsior 8-0
Maandagavond, tijdens de clubavond, werden wij bezocht door mede-damliefhebbers van Heijmans Excelsior. Ons team dat speelt in de Brabantse competitie, wist ze alle vier te verslaan, en behaalde daarmee een geweldige 8-0 overwinning. Een mooit begin voor de Brabantse wedstrijden en wederom iets wat onze club op de kaart zet.

Rompa Leder/D.A.M. - Heijmans Excelsior 2 8-0
1 Frans Smolders - René van Oosterhout 2-0 (3)
2 Rob Lugten - Jan van Bergen 2-0 (1)
3 Ton Sprangers - Cor Martens 2-0 (2)
4 Simon Rompa - Leo van Kuyk 2-0 (4)26 september 2015 -- Spelen op wereldniveau

Dat wij bij de senioren een goed potje kunnen dammen valt al jaren niet meer te ontkennen, maar de oude garde mag gaan vrezen voor ons eigen jeugdlid Mirte. Nadat ze in mei op een gedeelde zesde plek terecht kwam bij het Nederlands kampioenschap, moest ze in Huissen twee wedstrijden spelen tegen Marjory Feyt. Mirte had Marjory al eens verslagen, maar desondanks werd Marjory toch sterker beschouwd en was de favoriet. Na een winst in de eerste partij volgde een verloren potje, met als resultaat dat de twee nog twee potjes moesten spelen. Ze eindigden beiden in een ondoorslaggevende remise. Echter, bij het vijfde partijtje, wist Mirte de winst te pakken en versloeg haar tegenstandster.
Het hangt nog van een aantal deelnemers af of Mirte mee kan doen op het wereldkampioenschap. Wanneer op de loting op 1 november een oneven aantal deelneemsters zijn ingeschreven, vult Mirte het plekje op en mag zij een hele week meespelen met de top. Tot die tijd traint ze lekker door bij onze jeugdafdeling, en neemt ze genoegen met de winsten die ze daar kan halen.


Simon Kampioen Rapid A team Rompa Leder/ D.A.M. Frans kampioen poule A Wim Kampioen poule B 14 september 2015 -- Kampioen bij de club

Zaterdag is ons eigen clublid Simon Rompa als overwinnaar uit de bus gekomen. Hij speelde mee in het kampioenschap rapid dammen, wat plaats vond in Austerlitz (Utrecht). In de C-klasse verdedigde onze kampioen zijn titel en behaalde 9 punten, wat genoeg was om Gerrit Roeterdink, Gerrit Klompenhouwer en Tristan van der Velde achter zich te laten.
Op de clubavond is Simon nog even in de spotlights gezet, net als het team dat meespeelt in de Brabantse competitie. Allen hebben geweldige prestaties geleverd en dat verdiende wel wat extra aandacht. Verder zijn ook de prijzen uitgereikt aan Frans Smolders en Wim Stubbe, die afgelopen seizoen respectievelijk kampioen zijn geworden bij de A-poule en B-poule van de club. Met zoveel goede spelers in Dongen is ook dat een zeer mooie prestatie!


31 augustus 2015 -- Opening nieuw seisoen

Na een lange tijd van genieten van de zon, weken rustig aan doen en elke dag wel een barbeque hier of daar, loopt de zomerperiode toch echt naar een einde. Dat betekent dat de temperaturen dalen, de werkuniformen weer eens tevoorschijn worden getoverd en de Damclub weer bij elkaar komt. Want wat werkt er nou beter om de dagelijkse sleur te onderbreken dan om elke maandagavond gezellig een potje te schuiven met je goede kameraden? Onder het genot van een kopje koffie de partij te beginnen en naarmate de avond nacht wordt met een koud drankje te kijken naar de harde volhouders van de avond?
Om het seizoen weer te beginnen begonnen we met een kleine competitie sneldammen. Met slechts vijf minuten op de klok en drie seconden per zet er bij werd er zes potjes lang gezweet, gedacht en vooral gelachen. Vooral was er tijd om bij te praten en te lachen, en dat is dan ook zeker gebeurd. Aan het einde van het toernooitje kwam Nick als winnaar uit de bus, met viermaal winst en tweemaal remise. We zijn lekker ingespeeld en gaan de goede sfeer er weer zeker inhouden, met vele toernoois en hopelijk vooral overwinningen in het vizier!
Wij, namens Rompa Leder/D.A.M. Dongen, wensen iedereen het beste in het nieuwe seizoen en hopen binnenkort gezellig met u te kunnen genieten van een fijn potje dammen


23 april 2015 -- Overwinningen op Brabants Kampioenschap

Donderdag 16 april zijn zowel het A-team als het B-team op pad geweest om te laten zien op wat voor niveau in Dongen gedamt kan worden, en zijn daar ook zeer in geslaagd! Het A-team won alle wedstrijden op een na, wat genoeg was om ze een mooie, eerste plek in het klassement te bezorgen!
Ook het B-team heeft het erg goed gedaan. Wim Stubbe en Teun wisten hun wedstrijd te winnen en Dik Kuiper zorgde aan het einde voor het doorslaggevende punt voor de 5-3 overwinning tegen RDS Sint Oedenrode, waardoor het team van de laatste plaats af is gekomen. Een mooie prestatie voor het team dat vooral uit jonge en beginnende dammers bestaat!
Klikt u hier en hier voor de uitslagen van het A- en B-team respectievelijk.


23 april 2015 -- Terug Online

Hallo Damliefhebbers! Na een tijdje niet te zijn bijgehouden wegens technische redenen, is DammenDongen weer terug online! Nog niet alles is compleet bijgewerkt, maar wij zullen ons best doen dit zo snel mogelijk in orde te maken!


Beste bezoekers van deze site,

Ik wens jullie allemaal een gezond 2015.

Als damvereniging hoop ik dezelfde gezellige sfeer, spannende wedstrijden, enthousiaste jeugdtoernooien en leuke activiteiten te treffen als het afgelopen jaar.
We zijn een gezonde vereniging, waar we met zijn allen trots op kunnen zijn. We zouden nog best een enkel nieuw lid willen verwelkomen, wellicht dat ons Open Dongens kampioenschap daar een bijdrage aan kan leveren.
Ik hoop met Coerd bij De Salamander weer een goed gastheer te treffen, waar we onze sport goed kunnen uitoefenen.
Daarbij ben ik ook onze sponsor erkentelijk, die de drempel laag houdt om in Dongen te kunnen dammen in verenigingsverband.
Met vriendelijke groet

Ton Sprangers,
Voorzitter Rompa Leder/D.A.M.


22 december 2014 -- Kerstdammen

kerstdammen 2014 Traditiegewijs vond ook dit jaar weer het kerstdammen plaats bij Rompa Leder/D.A.M.. Niet alleen kwamen onze leden om te dammen, maar ook om te genieten van de warme en aangename sfeer van het gezellig samenzijn zo vlak voor de feestdagen. Omdat er natuurlijk ook gedamt moet worden, heeft er een sneldamtoernooi plaatsgevonden, onder het genot van een drankje en een variatie aan hapjes. Ook dit jaar was het weer een groot succes waarbij iedereen zich prima heeft kunnen vermaken.
Een jonge dammer uit de jeugd maakte ook zijn eerste verschijning bij de senioren, en heeft bewezen dat hij klaar is voor de senioren. Zal Rini meer partijtjes gaan spelen bij de senioren? Zo ja, dan zullen wij ongetwijfelt nog een hoop van hem gaan horen!
Voor de uitslagen van de wedstrijden kunt u hier terecht. Wij van Rompa Leder/D.A.M. wensen u een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar toe!out


9 december 2014 -- Rompa Leder/D.A.M. 1 speelt gelijk tegen DOG Uden

DOG Uden - Rompa Leder/D.A.M. 4-4
1 Arno Bloks - Frans Smolders 1-1 (2)
2 Dick Minnée - Rob Lugten 0-2 (1)
3 Johan Rijnen - Ton Sprangers 1-1 (3)
4 Jozef Donkers - Simon Rompa 2-0 (4)28 november 2014 -- Rompa Leder/D.A.M. 2 verliest van HSDV Helden

HSDV Helden - Rompa Leder/D.A.M. 8-0
1 Lei Janssen - Nick van 't Westeinde 2-0 (3)
2 Nico Grubben - Peter van Zon 2-0 (1)
3 Jo Peeters - Dik Kuiper 2-0 (4)
4 Hans Leenders - Sjors van 't Westeinde 2-0 (2)24 november 2014 -- Rompa Leder/D.A.M. 1 wint van PSV Dammen

Rompa Leder/D.A.M. - PSV Dammen 6-2
1 Rob Lugten - Hans Greveraars 1-1 (4)
2 Ton Sprangers - Anton van Spaandonk 2-0 (1)
3 Simon Rompa - Jaques Brouns 1-1 (3)
4 Bas 't Hoen - Gerard Welling 2-0 (2)14 november 2014 -- Rompa Leder/D.A.M. 2 verliest van RDS Sint Oedenrode 2

Rompa Leder/D.A.M. - RDS Sint Oedenrode 2-6
1 Nick van 't Westeinde - Walter Beekmans 0-2 (4)
2 Koen van Zon - Piet van Erp 1-1 (2)
3 Teun van Zon - Mies van Berlo 1-1 (3)
4 Sjors van 't Westeinde - Martien van Erp 0-2 (1)9 november 2014 -- Jeugdtoernooien in Dongen

Op 9 november zijn een aantal kampioenschappen tegelijk gehouden in Dongen. Koen van Zon werd Brabants juniorenkampioen voor Nick van 't Westeinde en Astrid Kastelijns uit 's-Hertogenbosch. Bij de Benjamins was de jonge Dongenaar Casper Derks de sterkste voor zijn 6-jarige broertje Yuri en de eveneens zesjarige Remco van Oosterbosch: zijn dit Dongens talenten voor de toekomst?

Daarnaast waren er teamkampioenschappen:
Rompa Leder/D.A.M. pakte de titel bij de junioren (Koen van Zon, Nick van 't Westeinde en Mirte Verheijen) en de aspiranten (Sjors van 't Westeinde, Rini Schellekens en Sarah Griechen). Helaas moesten de pupillen (Erwin Broekhoven, Austin Hol en Kasper Barentsen) de eer laten aan D.O.G. uit Uden. Bij de welpen ging de titel op onnavolgbare wijze naar damschool Eindhoven, die met hun welpenteam zelfs het allerbeste team van alle categoriën waren!!


4 november 2014 -- Rompa Leder/D.A.M. 1 verliest van Heijmans Excelsior 2

Heijmans Excelsior - Rompa Leder/D.A.M.
1 Rene van Oosterhout - Frans Smolders 2-0
2 Marielle de Bruin-van Kuyk - Ton Sprangers 1-1
3 Cor Martens - Rob Lugten 1-1
4 Leo van Kuyk - Simon Rompa 1-125 oktober 2014 -- Rompa Leder/D.A.M.-leden domineren eerste ronde Provinciaal Kampioenschap
Op de derde dag van het Provinciale Kampioenschap afgelopen zaterdag hebben de Dongense deelnemers verschillende spelers van andere clubs goed aan het zweten gekregen. Allen speelde ze op topniveau en de resultaten mogen er zijn. In de eerste ronde speelde Dré gelijk tegen Noud de Groot, speelde Nick gelijk tegen Martien van Erp, wist Simon een punt te pakken tegen Theo van den Hoek, won Ton van Geert Hendricks en won Dik van Ton van Meerten! In de tweede ronde kon Ton nog een puntje scoren door remise te spelen, maar Simon, Dik en Dré moesten het helaas houden bij de punten uit hun eerste wedstrijd. Nick moet zijn tweede wedstrijd nog inhalen voor de volgende (en inmiddels al laatste) zaterdag van dit mooie toernooi.


23 oktober 2014 -- Rompa Leder/D.A.M. 2 speelt gelijk tegen DOG Uden 2

DOG Uden 2 - Rompa Leder/D.A.M.
1 Henk van der Heijden - Ton Sprangers 0-2
2 Jan van Berkel - Dik Kuiper 2-0
3 Geert Hendricks - Teun van Zon 1-1
4 Jo van Lent - Sjors van 't Westeinde 1-113 oktober 2014 -- Rompa Leder/D.A.M. 1 wint met 5-3 van TDV 2

Rompa Leder/D.A.M - TDV 2
1 Ton Sprangers - Tom Vissers 2-0
2 Rob Lugten - Herman Lamberts 2-0
3 Frans Smolders - Martijn Kool 0-2
4 Simon Rompa - Piet Jonkers 1-13 oktober 2014 -- Rompa Leder/D.A.M. 2 verliest met 3-5 van EAD Asten

Rompa Leder/D.A.M - EAD Asten
1 Bart van Zon - Herman Clevis 0-2
2 Simon Rompa - Martien Madou 2-0
3 Dik Kuiper - Riny van Oosterwijk 0-2
4 Teun van Zon - Paul van den Bercken 1-126 september 2014 -- Dat de jeugd in Dongen het een en ander van dammen weet, dat is inmiddels al wel bekend. Maar dat diezelfde jeugd ook nog redelijk kan bowlen, dat is vrijdag wel gebleken! Onder leiding van Ton en Simon is de jeugd de dag eens op een andere manier doorgekomen bij Bowling Merlijn. De kegels vielen net zo rap als dat de schijven gewoonlijk van het bord af vliegen en dat wil heel wat zeggen. Aan het einde van de dag is Sarah met 84 punten als winnaar uit de hoek gekomen op Baan 8, gevolgd door Simon (83 punten), Rini (62 punten), Erwin (47 punten), Sjors (43 punten) en Austin (27 punten). Just was de grote overwinnaar op Baan 7, met maar liefst 140 punten, gevolgd door Ton (99), Kasper (96 punten), Mirte (89 punten) en Wietze (74 punten). Al met al was de dag zeker geslaagd en voor herhaling vatbaar!


20 september 2014 -- Rompa Leder/D.A.M. 1 wint met 7-1 van d Amateurs

d' Amateurs 2 - Rompa Leder/D.A.M. 1
1 Theo v/d Westelaken - Frans Smolders 1-1 (2)
2 Kees Sterken - Simon Rompa 0-2 (4)
3 Barend van Amerongen - Rob Lugten 0-2 (3)
4 Mari v/d Oetelaar - Ton Sprangers 0-2 (1)17 september 2014 -- Onze eigen clubwebsite is online gegaan. Hierbij wordt het ook voor niet-leden makkelijk om bij te houden wat er allemaal gebeurt bij ons. Elke week zal het klassement worden bijgewerkt en regelmatig zullen er nieuwsitems online worden gezet. Wij zijn allen enthousiast over onze site en weten zeker dat anderen dat ook zullen zijn!